Höjda avelsvärdebokstäver till våra hingstar!

TwiligtsegerASVHs avelsvärderingsnämnd (AVN) har beslutat att höja avelsvärdebokstaven för ett antal hingstar stationerade i Sverige, däribland två av våra hingstar, hopphingsten CAMARO M 979 och dressyrhingsten TWILIGHT 1062.

För att få höjas till Elit krävs mycket god förärvning. Med detta menas att hingsten har förmåga att avsevärt föra aveln framåt i åtminstone en disciplin i ett internationellt perspektiv. Produktion av hästar i Svår klass är en förutsättning. För att kunna få värdebokstav ELIT skall hingsten ha minst 30 tävlande avkommor. Riktmärke för avelsindex: lägst 130 i Hoppindex. Avkommorna till Camaro M 979 har mycket goda resultat vid både unghästbedömningar, nationella tävlingar och på internationell Svårklassnivå i hoppning. 187 bedömda avkommor varav 58 i kvalitetsbedömning. Han har 172 tävlande avkommor, varav 7 har placeringar i nationell Svår hoppning. Av dessa har avkommorna Titan (SWB), Castillio (SWB), Kalle (SWB) och Her Courchevel (SWB) även tävlat framgångsrikt i internationell Svår hoppning. BLUP-index för hoppning är 143.

För att få höjas till A krävs god förärvning. Med detta menas att hingsten har förmåga att föra aveln framåt på åtminstone nationell nivå i en disciplin. Riktmärke för BLUP-index: lägst 125 i Dressyrindex. Avkommorna till TWILIGT 1062 har goda resultat vid unghästbedömningar och på tävlingsbanan. Därtill har 10 avkommor i Sverige placerat sig i tävling på minst regional nivå, fram t.o.m. 2012. Hans BLUP-index för dressyr är 131.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>